تزریق بوتاکس و ژل جهت اصلاح بدشکلی ها و مشکلات عصبی عضلانی صورت

تزریق بوتولینوم توکسین برای درمان چین و چروک صورت

بوتولینوم توکسین(Botulinum Toxin) که امروزه در بین مردم با نام بوتاکس یا دیسپورت شناخته می شود، سم یک میکروبی به نام کلستریدیوم بوتولینوم(Clostridium Botulinum) است که در واقع در خودش یک سم تولید می کند که می تواند باعث فلج عضلانی شود. در واقع بوتولینوم توکسین همان سمی است که در کنسروها و کمپوت هایی که ماندگاری طولانی دارند وجود دارد. این سم می تواند باعث مسمومیت یا حتی مرگ انسان شود. اما این سم با غلظت های پایین، در درمان بعضی از بیماری های اسکلتی که با گرفتگی عضلات همراه است، قابل استفاده است.

اولین بار از این سم برای درمان چپ بودن چشم که به اصلاح استرابیسم یا لوچی چشم شناخته می شود، استفاده می شد. با گذشت زمان به این فکر افتادند که برای درمان چین و چروک های عمیق صورت هم استفاده شود. بوتولینوم توکسین هفت نوع سم می تواند تولید کند که بر اساس حروف انگلیسی با نام های A-B-C-D-E-F-G شناخته می شوند.

از بوتولینوم توکسین نوع A و نوع B برای مواردی که کاربرد پزشکی دارند استفاده می شود. بوتولینوم توکسین نوع B بیشتر در اسپاسم و گرفتگی عضلات استفاده می شود و کاربرد درمانی بیشتری دارد. ولی بوتولینوم توکسین نوع A در موارد زیبایی و درمان چین و چروک پوست مورد استفاده قرار می گیرد.

مکانیسم تزریق

مکانیسم اثر به این صورت است که این سم بعد از رقیق شدن به داخل عضله تزریق می شود. این کار باعث می شود که انتقال پالس عصبی که باعث انقباض عضله می شود اتفاق نیفتد. در این صورت شخص به طور ارادی و البته غیر ارادی قادر به انقباض عضله نیست.  در نتیجه از این خصوصیات می توان برای درمان چروک های عمیق خط اخم، پیشانی و گوشه چشم استفاده کرد. بیشترین کاربرد بوتولینوم توکسین برای درمان چروک های یک سوم فوقانی صورت است. ولی با رعایت موارد احتیاطی می توان در قسمت های دیگر صورت مانند چانه، گوشه های لب یا خطوطی که از افتادگی صورت در قسمت های عمیق چانه ایجاد می شود نیز استفاده کرد.

کاربرد دیگر آن تزریق بوتولینوم توکسین برای کاهش تعریق است. به طوری که می توان از تزریق آن برای کاهش تعریق زیر بغل، کف دست ها و کف پاها استفاده کرد. با این کار می توان انتظار داشت که تا یک سال تعریق کاهش پیدا کند.

عوارض بوتولینوم توکسین

بوتولینوم توکسین عوارض خاصی ندارد. از آن جایی که مدت تاثیر دارو معمولا بین ۴ تا ۶ ماه و گاهی حتی یکسال می تواند باشد، اگر عوارضی پیش آید موقتی است. به طور معمول اگر تزریق درست انجام شود عوارضی پیش نمی آید. در ۵درصد از موارد ممکن است افتادگی پلک و تنگ شدن چشم ایجاد شود که در این صورت می توان از دارو های خنثی کننده به شکل قطره استفاده کرد. بنابراین تزریق برای درمان چین و چروک هایی که ناشی از انقباض عضله است، قابل استفاده می باشد. گاهی نیز برای بالا بردن ابرو استفاده می شود. در ایران چند نوع بوتولینوم توکسین نوع A وجود دارد که در بازار ایران موجود است. این موارد به صورت زیر است:

  1. انواع ایرانی با نام های مسپورت و دیستون
  2. نوع کره ای با نام نورونوکس
  3. نوع انگلیسی با نام دیسپورت
  4. نوع آلمانی با نام زئومین

این موارد از لحاظ کیفیت و تاثیر مانند هم هستند ولی بسته به برند ممکن است قیمت های متفاوتی داشته باشند. لازم به ذکر است به غیر از این برندهای گفته شده سایر برندها چینی هستند که به دلیل استاندارد نبودن درصد عوارض بیشتری دارند. در نتیجه بهتر است از تزریق آن ها پرهیز شود.

keyboard_arrow_up